Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012


Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ (1929-1968)

των Τάσου Προίσκου & Παπαγιάννη Μάκη (Γ3)



 Ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ,γεννήθηκε στην Ατλάντα των Ηνωμένων Πολιτειών  της Αμερικής, τον Ιανουάριο του 1929. Η οικογένειά του ανήκε στη μεσοαστική τάξη. Στην ηλικία των 5 ετών, προστέθηκε στο όνομά του το Λούθερ, προς τιμήν του Λουθήρου. Όταν ήταν μικρός, βίωσε μια ρατσιστική επίθεση σε τραίνο (στα τραίνα τότε υπήρχαν κουρτίνες που διαχώριζαν τους μαύρους από τους λευκούς).

Ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ έδωσε το δικαίωμα ψήφου στους μαύρους. Το 1963, οργάνωσε ειρηνικές διαδηλώσεις κατά των φυλετικών διακρίσεων στην Αλαμπάμα. Αυτό αντιμετωπίστηκε από την αστυνομία με βίαιες, ρατσιστικές πράξεις. Στις 28 Αυγούστου, εκφώνησε το λόγο του με τίτλο ‘’ Έχω ένα όνειρο ‘’, που αποτελεί ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας μας. Σε αυτήν την ομιλία, παρευρέθηκαν περίπου 250000 άτομα από όλες τις φυλές.

Το Δεκέμβριο του 1964, κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης. Ήταν ο νεότερος στην εποχή του που του είχε απονεμηθεί η τιμή αυτή. Μέχρι το τέλος της ζωής του μαχόταν για την καταπολέμηση της φτώχειας και τη λήξη του πολέμου του Βιετνάμ.
 
Ο Λούθερ δολοφονήθηκε στο μπαλκόνι του πανδοχείου Λωρέιν, όπου βρισκόταν με τους συνεργάτες του, το 1968.Τον μετέφεραν αμέσως στο νοσοκομειο Σάιντ Τζόζεφς,όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ο Λούθερ, κηδεύτηκε στην Ατλάντα στις 9 Απριλίου. Ο δολοφόνος του Τζέιμς Ερλ Ρέυ,ομολόγησε πως έκανε εκείνος την δολοφονία. Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 99 ετών.
 

Μερικά σημαντικά λόγια του:


– Ένα έθνος που συνεχίζει χρόνο με το χρόνο να ξοδεύει περισσότερα χρήματα σε στρατιωτική άμυνα από ό,τι σε προγράμματα κοινωνικής ανύψωσης, προσεγγίζει την πνευματική του καταστροφή.

– Ένα άτομο δεν έχει αρχίσει να ζει αν δεν υψωθεί πάνω από τα στενά όρια των ατομικών του ανησυχιών στις ευρύτερες ανησυχίες ολόκληρης της ανθρωπότητας.

– Όλα αυτά που βλέπουμε είναι η σκιά που πέφτει από αυτά που δεν βλέπουμε.

– Πίστη σημαίνει να ανεβαίνεις στο πρώτο σκαλί, ακόμη κι αν δεν μπορείς να δεις ολόκληρη τη σκάλα.

– Αν ο άνθρωπος δεν έχει ανακαλύψει κάτι για το οποίο αξίζει να πεθάνει, τότε δεν είναι άξιος να ζει.

– Κανείς δεν μπορεί να ανέβει στην πλάτη σου αν δεν είσαι σκυμμένος.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου