Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Μαχάτμα Γκάντι
των Μάριου Μωραΐτη & Δημήτρη Ντάλλα (Γ3)
 
 
Ο Μαχάτμα Γκάντι γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1869 στο  Πορμπαντάρ, στη δυτική Ινδία κοντά στην επαρχία Γκουτζάρατ. Όταν ο Γκάντι έχασε τον πατέρα του εισήλθε στο Κολλέγιο Samaldas, αλλά αφού απέτυχε μετέβη στο Λονδίνο για να σπουδάσει νομική.
Μετά από υπόσχεση  που έδωσε στην μητέρα του συνέχισε να είναι χορτοφάγος και να απέχει από την οινοπνευματοποσία. Παρόλα αυτά υιοθέτησε και κάποιες αγγλικές συνήθειες. Ο Γκάντι συμμετείχε στην Ένωση Χορτοφάγων του Λονδίνου,όπου επηρεάστηκε από την πρόταση ενός Χριστιανού φίλου του να διαβάσει την Βίβλο.
 
Όταν ο Γκάντι επέστρεψε στην Ινδία πληροφορήθηκε το θάνατο της μητέρας του, πράγμα το οποίο τον επηρέασε συναισθηματικά. Στη συνέχεια αποφάσισε να ανοίξει δικηγορικό γραφείο στην Βομβάη. Μετά από αποτυχίες του στην Ινδία και μετά από πρόταση της Dada Abdulla & Co αποφάσισε να πάει στην Ν. Αφρική για μία δικαστική υπόθεση.
Την εποχή εκείνη ο Γκάντι και όλοι οι έγχρωμοι αντιμετωπίζονταν με εχθρική διάθεση.Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απόφασή του να ασχοληθεί με τα πολιτικά. Τότε εφάρμοσε την τεχνική παθητικής αντίστασης, επηρεασμένος από τον Ρώσο  Λέοντα Τολστόι και από το παράδειγμα του Ιησού Χριστού.
 
Αφού κατάφερε να πείσει την Νοτιοαφρικανική Ένωση για την θέσπιση μεταρρυθμίσεων προς τους Ινδούς συμπατριώτες του αποφάσισε να γυρίσει πίσω στην Ινδία. Επικεντρώθηκε κυρίως στην μετανάστευση πολλών συμπατριωτών του στις βρετανικές αποικίες, ταξιδεύοντας από περιοχή σε περιοχή. Μετά τη συνέλευση όλων των Ινδών ηγετών, αποφασίστηκε η κατάργηση της επαγγελματικής μαθητείας την 31η Μαΐου 1917. Εν συνεχεία ο Γκάντι όρισε την 16η Απριλίου ημέρα νηστείας και προσευχής, μετά την περίοδο του Μεσοπολέμου.
 
Τέλος, ο Μαχάτμα Γκάντι δολοφονήθηκε στο Ν. Δελχί στις 30 Ιανουαρίου 1948 από έναν εθνικιστή Ινδό ονόματι Γκόντσε.
 
Πηγή: Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου