Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Το κάψιμο των μαγισσών στο Μεσαίωνα
του Δημήτρη Αυγερινού (Γ1)
            Στις αρχές του 16ου αιώνα, άρχισε να δημιουργείται στην Ευρώπη μια ατμόσφαιρα κρίσης, απόγνωσης και υστερίας, καθώς άρχισαν να καταφθάνουν νέες ασθένειες, προερχόμενες από την Αμερική μετά τα ταξίδια του Κολόμβου και των άλλων θαλασσοπόρων. Μέσα σε αυτό το πανδαιμόνιο, η επονομαζόμενη «Ιερά Εξέταση» άρχισε να αποκτά δύναμη και οι δομινικανοί μοναχοί ανέλαβαν να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους απαγορεύοντας στον οποιονδήποτε να σταθεί εμπόδιο στο έργο τους.

Μάγισσα, μάγισσα, κάψτε την... (Πηγή εικ. http://theviewfromcullingworth.blogspot.gr/2011/05/witch-witch-burn-her-burn-her-comment.html)
            Οι δύο σημαντικότεροι ιεροεξεταστές στη Γερμανία ονόματι Institoris και Sprenger έγραψαν ένα βιβλίο με τίτλο «Malleus Maleficarum» (το Σφυρί κατά των Μαγισσών) το οποίο εκδόθηκε το 1486 και περιέγραφε την υποτιθέμενη δράση των μαγισσών. Οι δραστηριότητες μιας μάγισσας σύμφωνα με το «Σφυρί» ήταν μυστικές συμφωνίες και συνεδριάσεις με τον Σατανά, καθώς και η γνωστή σε όλους πτήση στον ουρανό με σκουπόξυλο. Πέρα από αυτά, οι μάγισσες είχαν και άλλες απόκρυφες «δυνάμεις», όπως ο έλεγχος των καιρικών φαινομένων, η ξηρασία, η μεταμόρφωση ανθρώπων και ζώων καθώς και η καταστροφή σπιτιών με κεραυνούς.
            Τη λύση στο πρόβλημα έδωσαν οι διάφοροι ηγεμόνες οι οποίοι διέταξαν οι ύποπτοι για μαγεία να καίγονται στην πυρά έτσι, ώστε να διαλυθούν οι δυνάμεις τους και να λυτρωθεί ο λαός από τις συμφορές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο χιλιάδων αθώων ανθρώπων, κυρίως γυναικών (κάποιες από τις οποίες να ήταν απλές θεραπεύτριες). Οι περισσότερες καταγγελίες γίνονταν από γείτονες είτε εκδικητικούς είτε θρησκόληπτους. Ο νόμος ήταν ο εξής: ο ύποπτος που έχει άμεση επικοινωνία με τον Σατανά τιμωρείται με καύση μπροστά στο στο πλήθος. Εδώ αξίζει να σημειωθεί και η περίπτωση της περίφημης Ιωάννας της Λωρένης, η όποια ισχυριζόταν ότι έβλεπε οράματα με αποτέλεσμα να στιγματιστεί ως μάγισσα και να εκτελεσθεί.
            Στις μέρες μας η εικόνα της μάγισσας διαφέρει κατά πολύ από την εικόνα της άλλοτε. Σήμερα, μάγισσα νομίζουμε ότι είναι μια ηλικιωμένη, αναμαλλιασμένη και ξεδοντιάρα γυναίκα που ζει απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο. Βέβαια, άλλες οι αντιλήψεις τότε και άλλες τώρα…
 
Πηγές:
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου