Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Μαρία Κιουρί

της Κλεονίκης Χατζημελετιάδη (Γ3)

Μια γυναίκα που ξεχώρισε με την πάροδο των χρόνων είναι η Μαρία Κιουρί -χωρίς αμφιβολία μια γυναίκα θαύμα. Ήταν η πρώτη γυναίκα επιστήμονας που πήρε την πρωτοβουλία να ερευνήσει για την ραδιενέργεια, ένα παθιασμένο άτομο για την δουλειά του, μια αφοσιωμένη μητέρα και σύζυγος. Είναι ένα από τα λαμπρότερα μυαλά που γνώρισε ο κόσμος της επιστήμης.
 
Γεννήθηκε στη Βαρσοβία της Πολωνίας στις 7 Νοεμβρίου 1867 και ήταν το πέμπτο παιδί  οικογένειας δασκάλων. Η κλίση της στα μαθηματική και τη φυσική φάνηκε από πολύ μικρή ηλικία, ακολουθώντας τα γούστα του πατέρα της. Η Μαρία Κιουρί ήταν κορυφαία μαθήτρια στα γυμνασιακά της χρόνια, το όνειρο της ήταν να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο στην Βαρσοβία αλλά δεν την δέχονταν γιατί ήταν σχολή μόνο για αγόρια. Συνέχισε τις σπουδές της στο «κρυφό σχολειό» της πόλης και έκανε μαθήματα σε υπόγεια με πλήρη μυστικότητα.
Η αδερφή της και αυτή ονειρεύονταν να φύγουν, να πάνε στο εξωτερικό και να αποκτήσουν κανονική επιστημονική μόρφωση, αλλά δεν είχαν την οικονομική άνεση. Απτόητες οι δύο αδερφές  υποσχέθηκαν η μία στη άλλη ότι θα δουλέψουν για να συγκεντρώσουν χρήματα και να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα. Η Μαρία άρχισε να δουλεύει ως οικοδιδάσκαλος μέχρι να ενηλικιωθεί η αδερφή της και να δουλέψει και η ίδια. Στον ελεύθερο της χρόνο διάβαζε και ενημερωνόταν στην φυσική, τη χημεία και τα μαθηματικά.
Το 1891 μετακόμισε στο Παρίσι στο σπίτι της αδερφής της για να κάνει μαθήματα στη σχολή Θετικών Επιστημών του πανεπιστημίου της Σορβόννης. Τα φοιτητικά της χρόνια ήταν πάρα πολύ δύσκολα, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπιζε. Η καθημερινή της ζωή περιελάμβανε πολλές ώρες διαβάσματος και λίγες ώρες ύπνου. Τελικά η Μαρία Κιουρί αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο έχοντας στα χέρια της τρία πτυχία μαθηματικών, φυσικής και χημείας.
Έγινε γνωστή για την ανακάλυψη του ραδίου και τις μελέτες για τη ραδιενέργεια. Για την πρόοδο των ερευνών της, το πανεπιστήμιο  της παραχώρησε μια υπόγεια αποθήκη με στοιχειώδη εξοπλισμό. Παρ' όλες τις κακές συνθήκες που επικρατούσαν στο εργαστήριο, η Μαρία Κιουρί απέδειξε ότι η εκπομπή των ακτίνων, ήταν μια ιδιότητα των ατόμων του ουρανίου και ότι η ένταση της ακτινοβολίας που παραγόταν από το ουράνιο, ήταν ανάλογη της ποσότητας. Μετά από τις πρώτες ανακαλύψεις, η Μαρία Κιουρί πρότεινε την αλλαγή του ονόματος από «ακτίνες ουρανίου» σε «ραδιενέργεια». Η πιο σημαντική όμως παρατήρηση ήταν ότι μερικά ορυκτά ουρανίου παρουσίαζαν πολύ πιο ισχυρή ραδιενέργεια από το ουράνιο. Η συγκεκριμένη παρατήρηση συνάρπασε τον Πιέρ Κιουρί, που αποφάσισε να εγκαταλείψει τις έρευνές του στους κρυστάλλους για να βοηθήσει τη Μαρία στο δύσκολο έργο της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Κιουρί ανακάλυψαν ότι η ακτινοβολία του ραδίου κατέστρεφε τους καρκινικούς όγκους (Ραδιοθεραπεία). Η μέθοδος της ραδιοθεραπείας τελειοποιήθηκε το 1906 από τη Μαρία Κιουρί, όταν υπολόγισε τις σωστές δόσεις για θεραπεία με ράδιο. Το 1910 δημοσίευσε το θεμελιώδες έργο της «Μελέτη επί της ραδιενέργειας», ενώ τον επόμενο χρόνο κατάφερε να απομονώσει το μεταλλικό ράδιο. Μετά τον θάνατό της εκδόθηκε από το Ινστιτούτο Ραδίου στο Παρίσι, ένα έργο της με τίτλο: «Ραδιενέργεια, συγγραφέν υπό της Μαρίας Κιουρί, καθηγητρίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, κατόχου βραβείων Νόμπελ Φυσικής και Χημείας».
 Έπασχε από λευχαιμία λόγω της εκπομπής της στα υψηλά επίπεδα της ραδιενέργειας και στις 4 Ιουλίου του 1933 απεβίωσε, αφήνοντας πίσω της πραγματικά μεγάλο έργο.
 
Πηγές: Wikipedia και περιοδικό Σύμβουλος Υγείας
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου