Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Μαρία Αντουανέτα

της Φανής Σακελλαρίου (Γ3)
 
Η Μαρία Αντουανέτα γεννήθηκε στις  2 Νοεμβρίου του 1755. Γόνος αριστοκρατικής οικογένειας, μεγάλωσε μέσα στη χλιδή και στην πορεία μετατράπηκε σε μία άπληστη γυναίκα.
Το 1770 παντρεύτηκε τον Λουδοβίκο ΙΣΤ’ και το 1774 το ζευγάρι ανέβηκε επίσημα στην εξουσία και η Μ. Αντουανέτα στέφθηκε βασίλισσα της Γαλλίας. Ο σύζυγός της δεν είχε πολιτικές ικανότητες και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αφελής. Αυτή είναι ακριβώς η αιτία που κατέληξε αντικείμενο εκμετάλλευσης από τη γυναίκα του.
 
Η βασίλισσα της Γαλλίας ήταν ιδιαιτέρως μισητή από το γαλλικό λαό, αφού ακόμα και κατά τη διάκρεια τρομερής κρίσης της χώρας ξόδευε έως και 15.000 λίβες για την εμφάνισή της! Την ίδια στιγμή η Τρίτη τάξη επαναστατούσε και, κυριολεκτικά, πέθαινε της πείνας!Στην ιστορία έχει μείνει το περιστατικό, όταν έκανε σε κάποιον αυτή την ερώτηση:
«Γιατί φωνάζει ο λαός;».
Κάποιος της απάντησε:
«Επειδή πεινάει. Δεν έχει ψωμί, να φάει».
Και η Μαρία Αντουανέτα απόρησε:
«Τότε, γιατί δεν τρώει παντεσπάνι;».
 
Από εδώ καταλαβαίνουμε την αναισθησία που κυριαρχούσε μέσα στην ψυχή αυτής της γυναίκας. Επίσης, θα μπορούσαμε να πούμε οτι εκείνη ήταν μία από τις σημαντικότερες αφορμές της Γαλλικής Επανάστασης.
 
Στις 16 Οκτωμβρίου καταδικάστηκε σε θάνατο, όπως και όλ
η η βασιλική οικογένεια. Αυτή η πράξη ήταν σύμβολο του οριστικού θανάτου της βασιλείας στη Γαλλία. «Είμαι ήρεμη», έγραψε σε επιστολή της το βράδυ πριν από την εκτέλεσή της, «όπως οι άνθρωποι που έχουν καθαρή τη συνείδησή τους». Πολλοί ως και σήμερα πιστεύουν οτι αν δεν υπήρχε βασίλισσα δεν θα γινόταν και επάνασταση και, κατά συνέπεια, ούτε και ο θάνατος της βασιλείας στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου