Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα, 1896


  της Μαρίας Μανέτα  (Γ2)

Πηγή εικ.: http://agiotokos-kappadokia.gr/
  Κατάμεστο το παναθηναϊκό στάδιο για τους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες που έγιναν το 1896 στην Αθήνα. Για την πραγματοποίηση αυτών των αγώνων συνέβαλαν πολλά και σημαντικά πρόσωπα. Η κυβέρνηση Δηλιγιάννη διέθεσε 400.000 δρχ. , ο Γεώργιος Αβέρωφ έχτισε το παναθηναϊκό στάδιο, ενώ μονές του Άγιου όρους και άλλα μοναστήρια έδωσαν αρκετά χρήματα. Επίσης μεγάλα ποσά μαζεύτηκαν από τα εισιτήρια, καθώς κόπηκαν συνολικά 311.540 εισιτήρια. Η επιτροπή είχε προϋπολογισμό 10.000 δρχ. και ξόδεψε 5.601 δρχ.
  Συμμετείχαν 241 αθλητές από 14 χώρες, Αυστραλία, Αυστρία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ουγγαρία, Σουηδία, Χιλή, Ελβετία, Δανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία.
  Η Ελλάδα κέρδισε τα περισσότερα μετάλλια,  46 στον αριθμό. Μεταξύ όλων αυτών των μεταλλίων ήταν και το χρυσό του Σπύρου Λούη, ο οποίος τερμάτισε πρώτος στον Μαραθώνιο σε χρόνο 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δεύτερα. Με την είσοδό του στο στάδιο, ο κόσμος με ενθουσιασμό έσπασε τις μονάδες ασφαλείας και ξεχύθηκε πανηγυρίζοντας στο στίβο. Εντύπωση, ωστόσο έκανε και η νίκη του Αμερικανού Τζέιμς Κόνολι, νικητή στο άλμα τριπλούν όπου μετά τη νίκη του τηλεγράφησε στους γονείς του: "Οι Έλληνες νίκησαν την Ευρώπη. Εγώ νίκησα όλον τον κόσμο. " Παγκόσμια ρεκόρ δεν έγιναν στο στίβο αφού υπήρχε ελάχιστη συμμετοχή κορυφαίων αθλητών.
  Οι αγώνες διήρκησαν 10 ημέρες. Διεξήχθησαν 9 αθλήματα (Στίβος, Πάλη, Ξιφασκία, Άρση βαρών, Κολύμβηση, Γυμναστική, Αντισφαίριση, Ποδηλασία, Σκοποβολή) .
                                                                                 
Βιβλιογραφία (Wikipedia)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου