Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Μαρία Αντουανέτα

της Φανής Σακελλαρίου (Γ3)
 
Η Μαρία Αντουανέτα γεννήθηκε στις  2 Νοεμβρίου του 1755. Γόνος αριστοκρατικής οικογένειας, μεγάλωσε μέσα στη χλιδή και στην πορεία μετατράπηκε σε μία άπληστη γυναίκα.
Το 1770 παντρεύτηκε τον Λουδοβίκο ΙΣΤ’ και το 1774 το ζευγάρι ανέβηκε επίσημα στην εξουσία και η Μ. Αντουανέτα στέφθηκε βασίλισσα της Γαλλίας. Ο σύζυγός της δεν είχε πολιτικές ικανότητες και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αφελής. Αυτή είναι ακριβώς η αιτία που κατέληξε αντικείμενο εκμετάλλευσης από τη γυναίκα του.
 
Η βασίλισσα της Γαλλίας ήταν ιδιαιτέρως μισητή από το γαλλικό λαό, αφού ακόμα και κατά τη διάκρεια τρομερής κρίσης της χώρας ξόδευε έως και 15.000 λίβες για την εμφάνισή της! Την ίδια στιγμή η Τρίτη τάξη επαναστατούσε και, κυριολεκτικά, πέθαινε της πείνας!Στην ιστορία έχει μείνει το περιστατικό, όταν έκανε σε κάποιον αυτή την ερώτηση:
«Γιατί φωνάζει ο λαός;».
Κάποιος της απάντησε:
«Επειδή πεινάει. Δεν έχει ψωμί, να φάει».
Και η Μαρία Αντουανέτα απόρησε:
«Τότε, γιατί δεν τρώει παντεσπάνι;».
 
Από εδώ καταλαβαίνουμε την αναισθησία που κυριαρχούσε μέσα στην ψυχή αυτής της γυναίκας. Επίσης, θα μπορούσαμε να πούμε οτι εκείνη ήταν μία από τις σημαντικότερες αφορμές της Γαλλικής Επανάστασης.
 
Στις 16 Οκτωμβρίου καταδικάστηκε σε θάνατο, όπως και όλ
η η βασιλική οικογένεια. Αυτή η πράξη ήταν σύμβολο του οριστικού θανάτου της βασιλείας στη Γαλλία. «Είμαι ήρεμη», έγραψε σε επιστολή της το βράδυ πριν από την εκτέλεσή της, «όπως οι άνθρωποι που έχουν καθαρή τη συνείδησή τους». Πολλοί ως και σήμερα πιστεύουν οτι αν δεν υπήρχε βασίλισσα δεν θα γινόταν και επάνασταση και, κατά συνέπεια, ούτε και ο θάνατος της βασιλείας στην Ευρώπη.

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Η Ιστορία της Μουσικής

των Κωνσταντίνας Καραΐνδρου (Γ1) & Ευαγγελίας Κοντοπούλου (Γ1)

Μαρτίνος Λούθηρος

του Κωνσταντίνου Τσιούνη (Γ3)
 
Ο Μαρτίνος Λούθηρος ήταν Γερμανός μοναχός, ιερέας, καθηγητής θεολογίας και ιδρυτής της Προτεσταντικής Εκκλησίας. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Ερφούρτης και ύστερα από επιθυμία του πατέρα του σπούδασε νομικά το 1505. Όμως απαρνήθηκε τον κόσμο και έγινε μοναχός στο Μοναστήρι των Αυγουστίνων Ερημιτών της Ερφούρτης. Το 1507 χειροτονήθηκε ιερέας, και κατόπιν θεολογικών μαθημάτων που παρακολούθησε εκλέχτηκε Διδάκτωρ της Θεολογίας.

Όταν επισκέφθηκε την Ρώμη αναθεώρησε τις απόψεις του σχετικά με την Παπική εκκλησιά και ειδικότερα με τον θεσμό των συγχωροχαρτιών και της ειδικής για ιερωμένους «πορνείας». Ο Λούθηρος διατύπωσε τις 95 Θέσεις για να εκφράσει τις αντιθέσεις που είχε εναντία στον παπισμό. Το έργο του μεταφράστηκε στα Γερμανικά και στη συνέχεια κλήθηκε να απολογηθεί ενώπιον του επιτετραμμένου του Πάπα. Όμως φυγαδεύτηκε τη νύχτα από τους φίλους του.

Το 1520 ο Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Λέων Ι΄ εκδίδει τη «βούλα» η οποία καταδικάζει αρκετές από τις Θέσεις του Λούθηρου. Όμως ο Λούθηρος, μόλις μαθαίνει ότι κάηκαν τα βιβλία του μετά από διαταγή του Πάπα καίει και αυτός την παπική Βούλα. Ένα χρόνο αργότερα ο Λέων Ι΄ εκδίδει δεύτερη Βούλα με την οποία τον αφορίζει. Η διδασκαλία του αρχίζει να διαδίδεται από ιεροκήρυκες και πολλοί μοναχοί, φοιτητές και πανεπιστημιακοί τάσσονται υπέρ της Μεταρρύθμισης.

Τον Ιούνιο του 1524 ξεσπάει ο Πόλεμος των Χωρικών ο οποίος είχε σκοπό την μείωση των φόρων και την αποτίναξη της άρχουσας τάξης. Ο Μαρτίνος γράφει την «Προτροπή προς Ειρήνευση» για να αποφευχθούν οι βιαιοπραγίες από τους χωρικούς. Όμως τον αγνοούν και έτσι αναγκάζεται να γράψει ένα φυλλάδιο με το οποίο ζητούσε από τους ευγενείς να πατάξουν το κίνημα των χωρικών.

Το 1530 ενώπιον του Κάρολου Ε΄ συγκαλείται η «Δίαιτα της Αυγούστας» ένα από τα πιο σημαντικά κείμενα της Λουθηρανικής Εκκλησίας. Ο Λούθηρος πεθαίνει το 1546 και εννέα χρονιά αργότερα δίνεται η ελευθερία για την άσκηση της Αναμορφωμένης Πίστης.

 

Κοσμάς ο Αιτωλός

του Τάσου Ρούσση (Γ3)
Πηγή εικ.: http://anavaseis.blogspot.gr
Γεννήθηκε στην Αιτωλία και, όπως αναφέρει ο ίδιος αόριστα: "Η πατρίδα μου είναι το Απόκουρον". Μεγάλωσε στο χωριό Μέγα Δένδρο Απόκουρου, κοντά στο Θέρμο. Πιθανός χρόνος γεννήσεως είναι το 1714.
Μαθήτευσε στα διδασκαλεία της Παρνασσίδας και της Ναυπακτίας κοντά σε ονομαστούς ιεροδιδασκάλους. Το 1749 πήγε στην Αθωνιάδα Σχολή του Αγίου Όρους, όπου έκανε σπουδές ανωτέρου επιπέδου στη Θεολογία και τη φιλοσοφία. Υπήρξε μοναχός για δύο χρόνια στη μονή Φιλοθέου του Αγίου Όρους. Το 1759 εγκατέλειψε το μοναστήρι και ξεκίνησε τις περιοδείες του στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα, για να αντιμετωπίσει τον εξισλαμισμό των Χριστιανών Ορθοδόξων. Παρακινούσε με θέρμη τους Χριστιανούς να φτιάχνουν σχολεία, όπου θα δίδασκαν μόνο την Ορθοδοξία. Ίδρυσε συνολικά 250 σχολεία.
Κατά τα Ορλωφικά θεωρήθηκε από τους Τούρκους πράκτορας των Ρώσων, συνελήφθη και εκτελέστηκε στις 24 Αυγούστου 1779 στο χωριό Κολικόντασι, στη σημερινή Αλβανία. Δεν υπήρξε καμία επίσημη κατηγορία και δε δικάστηκε πριν την εκτέλεσή του.
Πηγή: wikipedia

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα, 1896


  της Μαρίας Μανέτα  (Γ2)

Πηγή εικ.: http://agiotokos-kappadokia.gr/
  Κατάμεστο το παναθηναϊκό στάδιο για τους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες που έγιναν το 1896 στην Αθήνα. Για την πραγματοποίηση αυτών των αγώνων συνέβαλαν πολλά και σημαντικά πρόσωπα. Η κυβέρνηση Δηλιγιάννη διέθεσε 400.000 δρχ. , ο Γεώργιος Αβέρωφ έχτισε το παναθηναϊκό στάδιο, ενώ μονές του Άγιου όρους και άλλα μοναστήρια έδωσαν αρκετά χρήματα. Επίσης μεγάλα ποσά μαζεύτηκαν από τα εισιτήρια, καθώς κόπηκαν συνολικά 311.540 εισιτήρια. Η επιτροπή είχε προϋπολογισμό 10.000 δρχ. και ξόδεψε 5.601 δρχ.
  Συμμετείχαν 241 αθλητές από 14 χώρες, Αυστραλία, Αυστρία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ουγγαρία, Σουηδία, Χιλή, Ελβετία, Δανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία.
  Η Ελλάδα κέρδισε τα περισσότερα μετάλλια,  46 στον αριθμό. Μεταξύ όλων αυτών των μεταλλίων ήταν και το χρυσό του Σπύρου Λούη, ο οποίος τερμάτισε πρώτος στον Μαραθώνιο σε χρόνο 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δεύτερα. Με την είσοδό του στο στάδιο, ο κόσμος με ενθουσιασμό έσπασε τις μονάδες ασφαλείας και ξεχύθηκε πανηγυρίζοντας στο στίβο. Εντύπωση, ωστόσο έκανε και η νίκη του Αμερικανού Τζέιμς Κόνολι, νικητή στο άλμα τριπλούν όπου μετά τη νίκη του τηλεγράφησε στους γονείς του: "Οι Έλληνες νίκησαν την Ευρώπη. Εγώ νίκησα όλον τον κόσμο. " Παγκόσμια ρεκόρ δεν έγιναν στο στίβο αφού υπήρχε ελάχιστη συμμετοχή κορυφαίων αθλητών.
  Οι αγώνες διήρκησαν 10 ημέρες. Διεξήχθησαν 9 αθλήματα (Στίβος, Πάλη, Ξιφασκία, Άρση βαρών, Κολύμβηση, Γυμναστική, Αντισφαίριση, Ποδηλασία, Σκοποβολή) .
                                                                                 
Βιβλιογραφία (Wikipedia)