Από τη μαθήτρια του Γ2 Αναστασία Κουμάντου
Η Μαρία - Αντουανέτα ήταν σύζυγος του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου ΙΣΤ΄. Με τον επιπόλαιο, ασύνετο και σπάταλο χαρακτήρα της συντέλεσε στην έκρηξη του λαϊκού αναβρασμού που οδήγησε στη Γαλλική Επανάσταση το 1789.
Η Μαρία - Αντουανέτα
Πηγή εικ.: http://cultureandstuff.com/2011/08/13/marie-antoinette-on-trial-your-cut-out-and-keep-guide-to-reading-the-trial-part-1/
Ο Λουδοβίκος ήταν δειλός, χωρίς προσωπικότητα, κι αποδείχτηκε ανίκανος να εμπνεύσει την προσήλωση της συζύγου του. Έτσι, στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την άνοδό του στο θρόνο της Γαλλίας το 1774, η Μαρία – Αντουανέτα ζούσε στη συντροφιά ενός μικρού κύκλου επιπόλαιων αυλικών ευνοουμένων.
Τα υπέρογκα έξοδα της βασιλικής αυλής, που συντέλεσαν στη δημιουργία ενός τεράστιου δημόσιου χρέους, και οι στενές της σχέσεις με τα πιο έκλυτα πρόσωπα της αυλικής αριστοκρατίας έδωσαν αφορμή να κυκλοφορήσουν συκοφαντικές καταγγελίες από τους εχθρούς της για ποικίλα σκάνδαλα. Τα σκάνδαλα αυτά μείωσαν την εμπιστοσύνη προς τη μοναρχία.
Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης η Μαρία – Αντουανέτα αποδείχτηκε δυναμικότερη από το σύζυγό της. Εκείνη ήταν που ζήτησε υποστήριξη από τις ευρωπαϊκές αυλές κι αναζήτησε λύση στη φυγή της βασιλικής οικογένειας. Μετά την αποτυχία της φυγής στη Βαρέν, οδηγήθηκε πάλι στο Παρίσι, με την ελπίδα πως θα εγκατέλειπαν την αδράνειά τους οι ξένες δυνάμεις.
Η δίκη της Μαρίας-Αντουανέτας. Πηγή εικ.: http://cultureandstuff.com/2011/08/13/marie-antoinette-on-trial-your-cut-out-and-keep-guide-to-reading-the-trial-part-1/
Αφού απέτυχαν τα σχέδιά της, η Μαρία-Αντουανέτα φυλακίστηκε και μετά την εκτέλεση του συζύγου της, αποκεφαλίστηκε και η ίδια στις 16 Οκτωβρίου 1793.
Πηγές
Εγκυκλοπαίδεια Papyros - Larousse – Britannica
Εγκυκλοπαίδεια Νέα Δομή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου