Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Η γραμμή παραγωγής (Henry Ford )


του Σταμάτη Λάμψα (Γ2)



Ο Henry Ford ήταν ένας από τις σημαντικότερες μορφές στην ιστορία του αυτοκινήτου που σηματοδότησε μια νέα εποχή στις προσωπικές μετακινήσεις και αργότερα στις εμπορικές μεταφορές. Το 1903 ιδρύει την Ford Motor Company˙ όμως η παραγωγή αυτοκινήτων περιοριζόταν σε μικρό αριθμό την ημέρα, αφού δυο-τρεις άνθρωποι ασχολούνταν με την παραγωγή ενός αυτοκινήτου από εξαρτήματα άλλων εταιριών.
Το 1913 ο  Henry Ford επινόησε για πρώτη φορα μια νέα κατασκευαστική διαδικασία μαζικής παραγωγής αυτοκινήτων. Η πρώτη κινητή γραμμή παραγωγής είχε στόχο την αύξηση του αριθμού των αυτοκινήτων που θα κατασκευάζονταν καθημερινά με όσο το δυνατό μικρότερο κοστος. 
Έτσι, τοποθέτησε τα υπό κατασκευή αυτοκίνητα σε κινούμενες θέσεις. Οι ομάδες εργατών παρέμεναν σταθερές και περνώντας τους τα αυτοκίνητα τοποθετούσε η καθεμία συγκεκριμένα εξαρτήματα, ώστε να ολοκληρωθεί η κατασκευή.
Οι μετακινούμενες μεταφορικές ταινίες του Henry Ford εφαρμόστηκαν αργότερα σε πολλές βιομηχανικές δραστηριότητες με αποτέλεσμα την κορύφωση της βιομηχανικής επανάστασης . Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας τύπος βιομηχανικών εργατών που πραγματοποιούσαν εξειδικευμένες επαναλαμβανόμενες εργασίες. Το παραπάνω μοντέλο δουλειάς είχε αρνητικές συνέπειες στους εργαζομένους, αφού η επανάληψη της εργασίας τούς δημιουργούσε τεράστιες πιάσεις και ψυχικές καταπονήσεις.
Στη συνέχεια ο Ford εφάρμοσε πειραματικά νέες τεχνικές επιμερίζοντας και απλοποιώντας την παραγωγική διαδικασία. Για να ελαχιστοποιήσει το εξειδικευμένο προσωπικό χρησιμοποίησε ανταλλακτικά εύκολης συναρμολόγησης από ανειδίκευτους εργάτες. Παράλληλα, βελτίωσε τον τρόπο μετακίνησης των αυτοκινήτων με ταινίες και γλίστρες ειδικά διαμορφωμένες.  
Η σημαντικη αυτή επινόηση του Henry Ford βασισμενη στο συνδυασμό ακρίβειας, ροής και ταχύτητας δημιούργησε μια σημαντική επανάσταση στη μαζική παραγωγή αυτοκινήτων με αποτέλεσμα για τον τελικό καταναλωτή τη μείωση του κόστους των αυτοκινήτων κάνοντάς τα προσιτά ακόμη και στον απλό πολίτη.
Η καινοτομία του Henry Ford εντάσσεται χρονικά στην εποχή της λεγόμενης Μαζικής Παραγωγής μεγάλης κλίμακας και ταχύτητας (1880-1920). Την εποχή αυτή γεννήθηκε το επάγγελμα του Διευθυντή παραγωγής στη βιομηχανία.
Πηγή: http://www.ford.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου