Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Βαστίλη


Από τους μαθητές του Γ2 Κορκολή Γιάννη και Κουβά Γιάννη.
3D αναπαράσταση του κάστρου της Βαστίλης
Η Βαστίλη,  που αποτέλεσε χώρο φυλάκισης και βασανιστηρίων , ήταν ένα οικοδόμημα του  14ου αιώνα και συγκεκριμένα του 1370.  Αποτελούνταν από 8 πύργους και είχε χρησιμοποιηθεί ως αποθήκη μπαρουτιού και όπλων. Εκεί φυλακίστηκαν κατά τη διάρκεια των αιώνων  πολλά σημαντικά πρόσωπα, όπως ο  Ιταλός περιηγητής, τυχοδιώκτης και μασόνος  Αλεσάντρο Καλιόστρο,  ο Γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος  Ντονασιέν Αλφόνς Φρανσουά Κόμης ντε Σαντ και ο συγγραφέας και εκφραστής του πνεύματος  του Διαφωτισμού, ο Βολταίρος.

Σκίτσο της Βαστίλης. Πηγή εικ.: http://vivian-folkenflik.org/translation.htm
Κατά τις παραμονές της γαλλικής επανάστασης, όταν οι  κινήσεις του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΣΤ΄  για μυστική  συγκρότηση στρατού με σκοπό τη διάλυση της εθνοσυνέλευσης,  μαθεύτηκαν από το λαό και συγκεγκριμένα την τρίτη τάξη, περίπου 7000 οργισμένοι πολίτες οπλίστηκαν και εξαπέλυσαν επίθεση καταλαμβάνοντας τη Βαστίλη. Το ημερολόγιο τότε έδειχνε 14 Ιουλίου 1789. Αυτή η ημερομηνία αποτελεί σήμερα εθνική γιορτή για τους Γάλλους. Απολογισμός της κατάληψης της Βαστίλης ήταν 100 νεκροί συμπεριλαμβανομένου του Μπερνάρντ-Ρεναί Ζορντάν ντε Λονέ,  επικεφαλής της φυλακής. 
Το φρούριο της Βαστίλης. Πηγή εικ.: http://educandus.forumotion.com/t459-topic
Σήμερα στην περιοχή  όπου βρισκόταν κάποτε το φρούριο είναι σήμερα η πλατεία Βαστίλης, όπου υπάρχει και η ομώνυμη Όπερα. Η τάφρος πίσω από τη φυλακή προς νότο έχει μετατραπεί σε λιμανάκι για μικρά σκάφη, και προς βορρά σε καλυμμένο κανάλι.    
Η κατάληψη της Βαστίλης. Πηγή εικ.: http://educandus.forumotion.com/t459-topic

Βιβλιογραφία
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%BB%CE%B7
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%95%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7
http://sketchup.google.com/intl/en/index.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου